Mercatille 2012

Het Mercatorjaar 2012

Kamerkoor Cantatille heeft zich in 2012 extra ingezet voor het Mercatorjaar, waarin de geboorte van Gerard Mercator herdacht werd. Concert Mercatille was de apotheose van het Mercatorjaar van Kamerkoor Cantatille. Dit concert ging door op zondag 21 oktober om 15u in Rupelmonde. Blikvanger van Mercatille was het speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde stuk van Jan Coeck over Gerard Mercator.

Meer info op http://www.mercator2012.eu/

Foto’s

Het concert

Het concert Mercatille was de hoofdactiviteit in ons Mercatorjaar. Op dit concert bracht Kamerkoor Cantatille een ontdekkingstocht doorheen de verschillende kaarten uit de Mercator-collectie. Hierbij werden in totaal vier landen en vijf eeuwen voorgesteld. De vier landen waren De Nederlanden, Frankrijk, Groot-Brittannië, en Duitsland, en de vijf eeuwen waren de 16e, 17e, 18e, 19e, en 20e/21e eeuw. Dit resulteerde in een heel gevarieerd repertoire, met minder gekende Renaissance-stukken en ruim gekende klassiekers, met zachte liefdesliederen, uitbundige koormuziek en sfeervolle avondliederen. Kortom, voor ieder wat wils. Op deze manier brachten we een muzikale ontdekkingstocht doorheen deze landen en eeuwen, volledig in de geest van Mercator.

Mercatille werd reeds een eerste maal opgevoerd in Gangelt (Duitsland) op 12 augustus. Met deze koorreis en dit concert brachten we een mooi deel van het Waaslandse Mercatorproject (www.mercator2012.eu) naar een van de zustersteden van Rupelmonde. Meer info, foto’s en twee video’s over dit concert zijn terug te vinden op http://www.cantatille.be/?page_id=1204. Op 21 oktober werd Mercatille uitgevoerd in de thuishaven van Kamerkoor Cantatille en van Mercator: Rupelmonde. Kamerkoor Cantatille werd begeleid door Sofie Bauwens op de piano. De algemene leiding was in handen van dirigent Dimitry Goethals.

Enkele opmerkelijke stukken die gebracht zijn, zijn het Madrigal van Fauré, Between Sound and Sense van Ludo Claessen, en Mercatille van Jan Coeck. Op vraag van Kamerkoor Cantatille werd dit laatste werk speciaal voor dit concert gecomponeerd. Op 21 oktober ging deze unieke koorcompositie in première. Met dit werk brachten Jan Coeck en Cantatille niet alleen een bloemlezing uit de eerste wereldatlas van Mercator, maar werd ook het huidige Waasland in kaart gebracht, met de nodige technologische snufjes en het nodige wereldse karakter.

Documenten

> Persmededeling (PDF)
> Persmededeling Jan Coeck (PDF)
> Flyer (PDF)
> Programmaboekje (PDF)
> Artikel streekkrant (JPG)

Wanneer
Zondag 21 oktober 2012, om 15u

Waar
Kerk, Rupelmonde